• alt="Bilde1"/>

  Nyhet! Kunstsortimentet utvides!

 • alt="Bilde2"/>

  Omfatter nå også malerier på lerret!

 • alt="Bilde3"/>

  Et maleri er et eksklusivt - unikt - kunstverk.

 • alt="Bilde4"/>

  Det finnes kun ett eksemplar av hvert maleri.

 • alt="Bilde5"/>

  Velkommen til en nærmere titt i galleriet!


Hvor finner jeg ramme og passepartout?

Grafikk bør alltid rammes inn for å beskyttes mot fingermerker, støv o.l. 
Generelle innrammingstips og tips til hvordan å håndtere både grafikk og kunstfoto finner du her: Innrammingstips. Jeg vil anbefale deg å lese det aller først.

Denne infosiden ble oppdatert januar 2018


Nedenfor her stod det tidligere konkrete tips til hvor du kan kjøpe rammer og passepartout som passer perfekt til de forskjellige bildestørrelsene som du finner her i nettgalleriet (både grafikk og kunstfoto), men det har vist seg at de forskjellige rammebutikkene bytter leverandører på sine rammer og passepartout opptil flere ganger i året, samt at de plutselig (og uten å oppdatere info på nettsidene sine) kan finne på å endre "glassene" i rammene fra glass til pleksi/akrylplast, så jeg måtte gjøre om anbefalingene på denne siden til noe mer varig
.

Profesjonell innramming av kunst hos rammeverksted


Det finnes rammeverksteder som sørger for profesjonell innramming av kunst, gjerne er det flere rammeverksteder i hver by. Det koster der kr. 1100,- - 1500,- inkl. mva (2018) å få rammet inn de største bildene (A3+) i rammestørrelse 50 x 70 cm, -avhengig av om du ønsker vanlig glass eller spesialglass (antirefleks f. eks.) i bilderammen. Prisene er da inkludert alt som trengs til innramming. Det du gjør da er ganske enkelt å ta bildet ditt med deg til et slikt rammeverksted, de tar imot bildet i forretningen og de tilpasser da passepartout og ramme slik at alt dette passer perfekt til bildet ditt. Slike rammeverksteder kan innramming, og de bruker alltid syre- og ligninfritt passepartout m.m., så går du til et rammeverksted med bildet så trenger du ikke tenke på alle slike ting. Be alltid rammeverkstedet om å få en pris på innrammingen på forhånd, slik at du slipper overraskelser når du senere henter bildet ferdig innrammet hos rammeverkstedet.

Ramme inn selv

A
lternativt kan man jo selvsagt ramme inn bilder selv. Det som da er viktig å sørge for er at passepartout og to bakark/et kraftigere kartongark (som skal legges mellom kunstverket og rammens bakplate), er såkalt "syre-og ligninfritt". Også monteringsteip for å «hengsle» bildet fast til to punkter på baksiden av passepartout (i toppen) bør være syrefri, dette er rett og slett fordi at dersom materialer som inneholder syre eller fett kommer i kontakt med kunstverk (som er trykket på syre- og ligninfritt bomullsark), så kan dette skade bildet over tid. (Dette gjelder all original grafikk, ikke bare mine bilder). 

Du kan se hvordan det gjøres her: Innrammingstips.

Kjøpe passepartout

Et annet alternativ er å ramme inn selv, men kjøpe et syre- og ligninfritt passepartout fra rammeverksted som passer perfekt til kunstverket. Dette er også vanlig. Da henter du passepartout hos rammeverkstedet, men skaffer ramme, bakark og teip og rammer inn selv. De største passepartoutene (til bilder str. A3+ med ramme 50 x 70 cm), koster ca. kr. 120,- inkl. mva fra et rammeverksted. Du kan finne syre- og ligninfritt passepartout også i vanlige større varehus og interiørbutikker, men sjekk emballasjen, etiketten skal klart og tydelig være merket med "Syre- og ligninfritt!". (Ikke stol på at de ansatte i disse butikkene vet slikt, sjansen er ganske stor for at de ikke en gang vil forstå hva det er du spør etter, så sjekk heller selv vareemballasjen på passepartouter utstilt i butikkkhyllene så er du sikker).

Fordeler og ulemper ved det å ramme inn selv

Normalt kan du regne med at det koster ca. halvparten å gjøre innrammingsjobben selv, men det kan være litt knot å gjøre innramming "etter alle kunstens regler" selv når man ikke er vant til det, og det koster noen timers egeninnsats, -både å finne materiellet du trenger (ramme m.m.), og selve innrammingen tar tid. I vanlige interiørbutikker kan du heller ikke velge antirefleks-glass hvis du ønsker det, så jeg vil kanskje anbefale å heller bidra til å holde liv i et lokalt rammeverksted. Kunst koster jo litt å kjøpe, og grafikkbilder trykket med lysekte pigmentfarger på syre-og ligninfritt bomullspapir holder seg like flotte i generasjoner hvis de rammes inn riktig, derfor er det å anbefale å sørge for at kunstverket du har investert i holder seg trygt, skjoldefritt og støvfritt ved å ramme det inn bokstavelig talt "etter alle kunstens regler". Men innrammingsjobben er ingen umulighet, bare du passer på å pusse glasset skinnende blankt først, holde på et sted det er støvfritt og sørge for å benytte rene støvfrie bomullshandker når du flytter på og monterer kunstverket fast til passepartoutet, sørger for syre- og ligninfritt passepartout, likeså bakark og teip, og hengler kunstverket korrekt til passepartoutet og forsegler overgangen mellom ramme og bakplate godt til slutt slik proffene gjør det, så burde jo sluttresultatet bli akkurat det samme. Noen synes dette blir aldeles for mye pirk og setter gladelig bort jobben, men med litt tålmodighet og flid så får du helt sikkert til dette selv, om du skulle ønske det. Man trenger jo heller ikke gjøre "romforskning" av det, innrammet er det viktigste, men jeg velger for ordens skyld å opplyse om hva som er anbefalt innramming for original grafikk.

Anbefalte ramme- og passepartout-størrelser

Velger du å få kunstverket innrammet hos et rammeverksted så holder det at du peker ut hvilken ramme (listprofil) du vil ha, og oppgir rammestørrelsen du ønsker (og eventuelt at du også ønsker antirefleksglass) og deretter leverer du inn bildet, så beregner rammeverkstedet gunstigste lysåpning på passepartoutet slik at det passer perfekt til kunstverkets størrelse. 

Foretrekker du å ramme inn selv så finner du anbefalte mål på passepartout her nedenfor:

__________________________________________

B i l d e r a m m e r   t i l   A 4 - b i l d e r 

Anbefale rammestørrelse: 30 x 40 cm. 
Passepartout: Ytre mål = rammestørrelse = 30 x 40 cm. Innvendig mål (lysåpning): 19 x 29 cm. (Dette er en standard passepartoutstørrelse). De fleste standardformater som selges i større varehus/møbel/interiørbutikker har sentrert hull slik at passepartoutet vil passe både til stående og liggende bildeformater.

Skal du kjøpe ramme som det følger et passepartout med, i et varehus/møbel/interiørbutikk, så sjekk at det er merket med "Syre- og ligninfritt!" på emballasjen. (Bytt ut passepartoutet som følger med rammen i et nytt som du vet er syre- og ligninfritt, hvis du er i tvil). 

__________________________________________

B i l d e r a m m e r   t i l   A 3 - b i l d e r

Anbefale rammestørrelse: 40 x 50 cm. 
Passepartout: Ytre mål = rammestørrelse = 40 x 50 cm. Innvendig mål (lysåpning): 29 x 39 cm. (Dette er en standard passepartoutstørrelse). De fleste standardformater som selges i større varehus/møbel/interiørbutikker har sentrert hull slik at passepartoutet vil passe både til stående og liggende bildeformater.

Skal du kjøpe ramme som det følger et passepartout med, i et varehus/møbel/interiørbutikk, så sjekk at det er merket med "Syre- og ligninfritt!" på emballasjen. (Bytt ut passepartoutet som følger med rammen i et nytt som du vet er syre- og ligninfritt, hvis du er i tvil). 

__________________________________________

B i l d e r a m m e r   t i l   A 3 + (pluss) 

Anbefale rammestørrelse: 50 x 70 cm. 
Passepartout: Ytre mål = rammestørrelse = 50 x 70 cm. Innvendig mål (lysåpning): 31 x 45 cm. (Bestiller du hullet sentrert, så passer dette både stående og liggende bildeformater). 
Dette passepartoutet (tilpasset bildeformatet A3+) er IKKE en standard passepartoutstørrelse, det kan derfor være vanskelig/umulig å finne i vanlige varehus/møbel/interiørbutikker, som ofte har et begrenset utvalg, så jeg anbefaler deg å bestille denne passepartoutstørrelsen fra et lokalt rammeverksted. Et passepartout i denne størrelsen fra et rammeverksted vil koste ca. kr. 120,- inkl. mva. 
Selve rammen (i størrelse 50 x 70 cm) er en standard rammestørrelse, men vær obs på at disse ofte har akrylglass, og ikke vanlig glass, hos større varehus/møbelkjeder/interiørbutikker. Hos et rammeverksted kan du også kjøpe bare rammer, eller bare glass/spesialglass til en ramme, dersom du skulle ønske det.


 

K u n s t v e r k / d e s i g n / b i l d e r / t e k s t e r :

Copyright © 2014 - 2019 Eier/webansvarlig/kunstner Ann K. Bjørsvik (galleribjorsvik.com)
Ingen bilder, malerier, tegninger, grafikk/digitalgrafikk (D.G.A.) eller fotografier fra denne nettsiden kan kopieres, lastes ned, reproduseres, overføres, manipuleres eller på noen som helst annen måte utnyttes uten at en skriftlig tillatelse fra kunstneren, Ann K. Bjørsvik, foreligger.

A r t / d e s i g n / p h o t o s / t e x t s :

Copyright © 2014 - 2019 Founder/webmaster/artist Ann K. Bjørsvik (galleribjorsvik.com).
All rights reserved.
All images, paintings, drawings, limited edition prints, digital graphic artwork (D.G.A.) and photographs are exclusive property and may not be copied, downloaded, reproduced, transmitted, manipulated or used in any way without written permission of the artist, Ann K. Bjørsvik.