• alt="Bilde1"/>

  Nyhet! Kunstsortimentet utvides!

 • alt="Bilde2"/>

  Omfatter nå også malerier på lerret!

 • alt="Bilde3"/>

  Et maleri er et eksklusivt - unikt - kunstverk.

 • alt="Bilde4"/>

  Det finnes kun ett eksemplar av hvert maleri.

 • alt="Bilde5"/>

  Velkommen til en nærmere titt i galleriet!


Innrammingstips

Håndtering av grafikk og kunstfoto

Sørg for å ha rene, fettfrie, tørre hender. Fettflekker fra f. eks. fuktighetskrem lar seg ikke fjerne, mens fukt generelt kan endre både form og farge på papiret. Det følger hvite bomulls-hansker, tilsvarende de på bildet, med i forsendelsen. 

Sørg for at bordplaten du vil legge kunstverket ned på når du har pakket det ut, er ren, støvfri og tørr. La helst kunstverket bare ligge på det syrefrie silkepapiret som følger med i forsendelen, og ikke direkte på bordplaten. Kle på deg bomullshanskene før du ruller ut og håndterer  kunstverket, ja gjerne allerede før du tar kunstverket ut av plasthylsen, slik at kunstverket/bomullspapiret ikke kommer i kontakt med nakne hender. Pass på at papiret ikke brettes/bøyes mens du håndterer det, for dersom fibrene i papiret brekkes er kunstverket skadet for alltid. Bruk alltid begge hender slik at du ikke mister det i gulvet.

Identifikasjon

På papiret, under motivet, står opplysninger om hvem som har laget bildet (kunstnerens signatur), kunstverkets navn/tittel, teknikk og antall eksemplarer opplaget består av (hvis foto/grafikk)Det vises ved brøk, for eksempel 5/100. (Det vil si 5. bilde av 100 totalt). 

Innramming

Det er mange måter å ramme inn grafikk og foto på. Trendene endrer seg over tid, så de fleste velger likevel enkle, stilrene, tidløse, rammer i sort eller hvitt. 

Du kan kjøpe en ramme og et passepartout i en butikk og ramme inn bildet selv, eller du kan ta bildet med til et rammeverksted og få jobben gjort der.

Noen ønsker å ramme inn bildet uten passepartout, mens andre ønsker to passepartout eller ekstra store passepartout. Dette er mer et spørsmål om smak og personlig stil. 

Viktig å vite hvis du skal ramme inn bildet selv 

Det som er viktig å være klar over er at kunst skal rammes inn på en slik måte at bildet ikke kommer i kontakt med glasset. Dette er fordi glasset over tid vil skade papiret og kunstverkets farger. Legg også et syre- og ligninfritt ark mellom kunstverk og rammens bakplate når du monterer kunstverket i rammen. Også teip som benyttes for å forsiktig feste kunstverket til passepartout skal være syrefri. 

Les på emballasjen for å forsikre deg om at valgte passepartout er syre- og ligninfritt. Det er nemlig ikke sikkert at et passepartout som følger med i en ramme du kjøper i butikk er syre- og ligninfritt, men du finner vanligvis informasjon om dette på ramme/passepartout emballasje. Ikke bruk hverken passepartout eller bakark som du ikke er sikker på er syre- og ligninfritt, fordi syren i annen papp vil gjøre at papiret gulner og blir sprøtt over tid. 

Felles for kunstfoto og grafikk er at de rammes inn på en slik måte at identifikasjonsinfo (kunstverkets tittel, kunstneres signatur m.m.) er synlig også etter innramming, dette for at det aldri skal herske tvil om at det er et originalverk.

Tips til hvor du kan kjøpe rammer og passepartout som passer til de forskjellige bildestørrelsene som du finner i nettgalleriet (både grafikk og kunstfoto), finner du her: Hvor finner jeg ramme og passepartout?.

Monteringstips:

1) Legg et pledd, duk, dynetrekk eller lignende på bordet for å unngå riper på bilderammens front. Det må være helt tørt, og så rent, lo- og støvfritt som mulig. Legg deretter rammen med fronten ned mot bordet og legg rammens bakplate ved siden av rammen. (Se beskrivende bilder nedenfor)

2) I tillegg til bakplaten (som følger med rammen når du kjøper den) og et passepartout (syre- og ligninfritt), så trenger du et skikkelig tykt, eventuelt to vanlig tykke, ark (også de syre- og ligninfri)

3) Let opp tape, saks og kle så på deg de hvite bomullshanskene som følger med i forsendelsen. Nå kan du løfte bildet med begge hendene og legge det forsiktig på et flatt, rent, støvfritt og tørt underlag. Legg passepartoutet oppå og sjekk at passepartoutet har korrekt størrelse. Husk at bildets identifikasjon (kunstverkets tittel, kunstneres signatur m.m.) skal være synlig også etter innramming, dette viser at det er et originalverk du har på veggen og ikke en plakat.


4) Kunstverket skal festes til passepartout, ikke til bakarket, og kun i øvre kant. Det vil si at du fester to litt lange tapebiter til baksiden av kunstverket mens det ligger på bordet med fronten vendt mot taket , slik at tapebitene blir liggende med limsiden opp og dermed er klare til å festes til passepartoutet. Bildet skal med andre ord "hengsles" fast i passepartoutet, og kun oppe. De andre tre sidene av kunstverket skal ikke festes til hverken passepartout eller bakplate. (Dette er fordi romtemperatur og luftfuktighet i rom over årstiden kan få alle typer kunstpapir til å bevege litt på seg, er det da festet på fire sider risikerer du at det flytter på seg og ikke lenger henger pent i rammen). 

Et tips: Jeg synes selv det er enklest å få et bilde perfekt plassert i et passepartout hvis jeg holder passepartoutet opp foran et sterkt lys, f. eks. opp mot lyset fra vinduet, og deretter fører bildet forsiktig mot passepartoutet før jeg fester det. Da ser jeg, ved hjelp at det sterke lyset, nøyaktig hvor bildet må plasseres i rammen for at motiv og signatur m.m. skal bli korrekt fordelt. Det skal være like mye luft på høyre side av motivet som på venstre side, motivet skal gjerne ha litt mer luft under enn over. Justere til det blir pent og korrekt, så fester du tapebitene. Sjekk med linjal på sidene hvis du er i tvil om at det blir riktig. (Bruk en nylig grundig rengjort, men knusktørr, linjal. Hold den helst i noen millimetes avstand fra selve kunstverket og passepartoutfronten, så du ikke risikerer noen stygge merker).

5) Det finnes to typer syrefri spesialteip som kan begyttes til å feste kunst til passepartout. Hvis du ikke har gjort dette hundre ganger før så vil jeg anbefale teipen til venstre på bilde 5) ovenfor. Den til høyre er av tynt papir som må fuktes med vann før den hefter. Da skal det fryktelig lite til før fukt fra tapen trekker inn i kunstverket og bungler det! Det blir ikke pent, kunstverket forringes, og det er ingen vei tilbake hvis det først har skjedd. Derfor: Bruk den til venstre i bildet! Denne kan du kjøpe bl. a. på Clas Ohlson faktisk. Fotoforretninger pleier også å selge syrefri teip. Den heter gjerne "Syrefri teip for montering av bilder i passepartouter". En rull holder til veldig mange bildemontasjer.

6) Her ser du hvordan bildet er "hengslet" med syrefri bildemonteringstape til passepartoutet, og kun i øvre kant.7) Puss glasset skikkelig blankt og fritt for fettflekker/fingermerker. Hold gjerne rammen opp mot lyset for å sjekke at det er 100% rent og blankt. Hvis du bruker en fuktig klut for å tørke av glasset så la rammen tørke til neste dag før du monterer bildet.

8) Legg så bilde og passepartout i rammen. Bak bildet legger du de to ekstra (syrefrie) arkene. Snu deretter bildet forsiktig og sjekk at det fremdeles ikke er tegn til flekker eller smårusk, og at det er 100% støvfritt, bak glasset, før du legger inn bakplaten og bøyer/lukker stiftene som skal holde bakplaten på plass. (Husk også først å sjekke at bakplaten har riktig ende opp, slik at den kan henges på veggen senere). Sjekk til slutt at fronten ble skikkelig tight, slik at ikke støv kan lure seg inn mellom rammen og glasset på et senere tidspunkt.

9) Sjekk en siste gang at alt ser rent og pent ut gjennom glasset i sterkt lys, og legg så rammen med fronten ned igjen, for neste steg er å forsegle baksiden. Også det gjøres med en spesialtape. Denne fås ofte kjøpt i fotobutikker og hos rammeverksteder som selger rammer, men kan også bestilles f. eks. hos kem.no. Søker du i søkefeltet inne hos dem etter "Tape", så får du opp bl. a. "Tape, forsegling, hvit, 38 mm x 55". Det er ikke nødvendig at tapen her på utsiden av rammen er syrefri, den kommer jo ikke i kontakt med kunstverket, så kanskje kan du benytte en annen tape også, det viktigste her er at den fester skikkelig slik at rammens baksiden forblir tett, slik at ikke støvpartikler kan trenge inn i rammen på sikt. PS! Rammen du bruker bør være av heltre og være glatt/malt/lakkert også på rammens baksidekanter! Er baksiden på rammelistverket laget av f. eks. ubehandlet mdf/formpresset trefibermasse, vil ikke noen teip hefte skikkelig, uansett kvalitet på teipen! 

A) En ramme bør være solid, stabil og tight i sammenføyningene. Utover det spiller det ingen rolle hvor du kjøper den. Denne på bildet er til eksempel fra Clas Ohlson, den finnes både i sort og hvitt, er rimelig og passer perfekt til bildene i galleriet (både foto, og grafikk) som har formatet A4 (21,0 cm × 29,7 cm). Skal bildet ditt ikke stå i en bildehylle, men henges på vegggen, så vær oppmerksom på at det dessverre er mange rammer i butikkene som har forferdelig dårlig kvalitet på opphengshempen som er festet til bildets bakplate. Sjekk dette også før du henger opp bildet, kanskje vil du erstatte opphengshempen som fulgte med rammen du kjøpte med noe annet mer pålitelig, f. eks. en wire festet til selve rammen (sidene). (Kjøper du ramme og/eller setter innrammingsjobben bort til et rammeverksted er dette vanligvis nøye ivaretatt og kvalitetsmessig utført av remmeverkstedet). 

B) Det samme gjelder passepartout, det må være syre- og ligninfritt, utover det kan du kjøpe det hvor som helst. enten det er i en fotoforretning, hos et profesjonelt rammeverksted eller i et større varehus/møbel/interiørbutikk. Dette passepartoutet på bildet er kjøpt på Clas Ohlson, og passer til rammen i punkt A).  (Om de har dette syre- og ligninfrie passepartoutet i varesortimentet sitt fremdeles vet jeg dessverre ikke). Kjøper du passepartout et annet sted enn fra et rammeverksted, så sjekk at passepartout-emballasjen er tydelig merket med "Syre- og ligninfritt!"

På veggen

Unngå å henge bildene i direkte sollys! For selv om kun det aller beste papiret brukes til kunstfoto og grafikk, og kun lysekte pigmentfarger brukes i fremstillingsprosessen, så er det ingen bildekunst i verden som tåler direkte sollys på lang sikt. Skal et bilde likevel henge i direkte sollys, så bør det rammes inn med det som kalles uv-bestandig museumsglass, -det gir bildet optimal beskyttelse mot UV-stråler. 

Kunst bør videre henge i vanlige oppholdsrom med normal innetemperatur og luftfuktighet, og ikke utsettes for kulde, unormalt høye temperaturer, store temperatursvingninger eller høy luftfuktighet. 
 

K u n s t v e r k / d e s i g n / b i l d e r / t e k s t e r :

Copyright © 2014 - 2019 Eier/webansvarlig/kunstner Ann K. Bjørsvik (galleribjorsvik.com)
Ingen bilder, malerier, tegninger, grafikk/digitalgrafikk (D.G.A.) eller fotografier fra denne nettsiden kan kopieres, lastes ned, reproduseres, overføres, manipuleres eller på noen som helst annen måte utnyttes uten at en skriftlig tillatelse fra kunstneren, Ann K. Bjørsvik, foreligger.

A r t / d e s i g n / p h o t o s / t e x t s :

Copyright © 2014 - 2019 Founder/webmaster/artist Ann K. Bjørsvik (galleribjorsvik.com).
All rights reserved.
All images, paintings, drawings, limited edition prints, digital graphic artwork (D.G.A.) and photographs are exclusive property and may not be copied, downloaded, reproduced, transmitted, manipulated or used in any way without written permission of the artist, Ann K. Bjørsvik.